Monday, 20 January 2014

#Bab11 - Doa Cinta Seorang Lelaki



Suraya melambaikan tangannya sebaik saja terlihat kelibat Nadine memasuki Kenny Rogers. Sayangnya Nadine langsung tidak menoleh ke arahnya.

“Nadine!”panggil Suraya yang berjaya membuat bercupak mata memberi tumpuan padanya.

“Sinilah!”gerutu Suraya sebaik saja melihat Nadine sudah berpaling ke arahnya.

Sorry Sue, jalan jam teruk tadi kat Bukit Jalil,”ujar Nadine sebaik saja dia selamat menghampiri meja yang awal-awal lagi sudah ditempah oleh temannya itu.

“Tak apa. Sekarang kau dah sampai. Tapi aku dah order makanan dulu. Selera kau tak berubah kan?”

“Tak. Masih sama macam dulu.”

“Tapi ada yang berubah.”

Nadine mengangkat wajah. Dia menyorot Suraya lama.

“Apa dia?”desak Nadine dengan muka keliru.

Suraya sudah mengekek ketawa melihat gelagat Nadine.

“Ceritalah apa yang berubah tu. Jangan gelakkan aku pula. Aku cubit 360 darjah nanti baru padan dengan muka kau. Seminggu pun belum tentu hilang birat.”

“Amboi, garangnya! Dulu-dulu masa kita belajar, tak ada pun kau marah-marah macam ni. Nampaknya bukan muka kau saja yang berseri-seri, perangai pun sudah berubah.”

“Aku? Muka berseri-seri? Mata kau rabun ke ni?”tanya Nadine semula. Jari tangannya sudah diawang-awangkan di hadapan Suraya.

“Kau dah jumpa pengganti Amirul ya?”duga Suraya. Sempat dia mencuit lengan Nadine.

Nadine tidak segera menjawab, sebaliknya mengulum senyum lebar. Ingatannya sudah kembali pada Khairul Hussin. Lagi dua minggu Khairul Hussin akan pulang ke Malaysia dan menguruskan pertunangan mereka berdua.
Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar. Kalau tidak ada apa aral yang melintang, jari manisnya bakal dihiasi cincin tanda daripada Khairul Hussin.

“Diam tu tandanya betullah tekaan aku ni, kan?”desak Suraya dengan senyuman meleret.
“Siapa lelaki bertuah tu? Sampai hati kau tak kenalkan dengan aku ya. Macam ni aku merajuklah.”

“Jangan nak mengada-ngada. Kau kan kat Hong Kong beberapa bulan ni. Macam mana aku nak beritahu kau berita gembira ni.”
“Cik Nadine Qhaisara, dunia sudah canggih sekarang ni. Kalau kau nak jimat duit sangat, boleh email kat aku kan? Tak pun inform kat muka buku.”

“Cik Suraya, aku berpegang pada kata-kata ni sekarang. Sembunyikan perhubungan, rahsiakan pertunangan dan hebahkan perkahwinan.”

“Dengan aku pun kau nak berahsia ke?”

“Dengan kau tak. Orang luar saja. Kenalan rapat mesti aku beritahu.”

“Siapa saja yang dah tahu? Anne?”

“Sudah”

“Linda?”

Mengangguk.

“Sharifah?”

Mengangguk lagi.

“Nana?”

“Nana pun sudah tahu.”

“Jadi maksudnya, akulah orang terakhir yang tahu?”tanya Suraya dengan muka cemberut. Konon-konon merajuk dan minta Nadine memujuknya.

“Sekarang kan dah tahu.”

“Banyaklah!”gerutu Suraya. Muncungnya sudah panjang sedepa.

“Janganlah merajuk puan Suraya. Sudah nak masuk enam bulan kita tak jumpa, aku rindu tahu. Aku baru nak manja-manja, kau dah merajuk tarik muka empat belas. Kalau macam ni, aku pun nak tarik muka lima belas.”

Suraya menahan tawanya yang hampir meletus mendegar omelan Nadine kali ini. Agak lama dia berkeadaan begitu sebelum riak mukanya berubah serius.

“Bila kau nak bertunang ni?”

“Inilah sebabnya kenapa aku nak jumpa kau.  Kalau tak ada apa, insyaAllah, lagi dua minggu.”

“Tunang berapa lama?”

“Ikutkan enam bulan,”balas Nadine sambil menaikkan enam jari tangannya.

“Amboi! Cepatnya. Cincin dah beli tak ni?”

“Sudah. Made in Dubai lagi,”seloroh Nadine sambil melebarkan senyuman.

“Jauhnya cincin tunang kau datang. Dari oversea pula tu! By the way, persiapan dah berapa peratus? Macam tak sabar nak rakam gambar kau nanti!”

“Alhamdulillah, setakat ni sudah 80 peratus siap. Jadi hari ni aku nak kau tolong aku siapkan 10% lagi.”

“Lagi 10% macam mana pula?”

“Yang itu aku akan siapkan bila Khairul balik Malaysia.”

“Oo.. Jadi nama lelaki bertuah tu Khairul. Nama penuh dia apa?”

“Khairul Hussin Bin Kamarudin.”

“Siap bagi nama ayah,”seloroh Suraya.

“Habis, kau kata nak nama penuh.”

“Mengada-ngada! Tapi bila kau kenal dia? Kau tak pernah cerita apa-apa pun.”

“Baru lagi. Baru nak masuk dua bulan.”

“Serius? Kau tak rasa cepat sangat ke?”

“Mulanya tu aku risau juga. Tapi bila fikir kes Amirul hari tu, lebih baik aku cepatkan. Lagipun perkara baik. Bukan perkara tak baik.”

Suraya menyandarkan tubuhnya. Agak lama dia berfikir panjang.

“Apa pun aku tumpang gembira, Nadine. Hati aku ni syukur sangat. Masa Amirul main kayu tiga, aku susah sangat hendak percaya. Aku tak boleh terima percintaan kau dengan Amirul selama lima tahun boleh putus macam tu saja.”

“Benda tu lah aku nak elak Sue. Bercinta lama-lama dan kemudian putus.”

“Dengan Khairul ni kau rasa macam mana?”

“Dia caring. A very responsible guy. Walaupun kami baru jumpa lima kali, tapi dia berjaya buat aku setuju bila dia kata nak tunang.”

“Wow! Ni yang buat aku lagi semangat nak jumpa dia..”

“Semua ni ada hikmah, kan? Kalau aku tak putus dengan Amirul, aku tak jumpa Khairul Hussin.”

“Susah nak percaya Nadine Qhaisara boleh kata macam ni. Masa mula-mula kau putus dengan Amirul, dahsyat betul keadaan kau.”

“Janganlah cerita kisah dulu-dulu. Malu aku!”

“Apa yang aku boleh tolong?”

“Hari ni aku nak test baju tunang. Kau tolong tengok ya? Kalau ada yang tak kena, boleh tukar terus. Kau kan pakar perunding aku. Jadi, setuju atau pun tak, kau mesti pastikan baju aku yang terbaik dan tercantik,”pinta Nadine dengan lirikan penuh mengharap.

“Boleh! Satu jam seratus ringgit.”

“Sue!”jerit Nadine lalu tanpa ampun lagi dia sudah pun mencubit lengan Suraya yang penuh muslihat nakal itu.

“Sakitnya, Nadine. Macam nak tanggal kulit aku ni ha.”

“Padan muka. Sengaja cari pasal, kan?”
Suraya masih lagi membelek-belek lengannya yang terasa perit.

“Dahsyat cubitan kau ni, Nadine. Nanti hubby aku mesti tanya kenapa lengan aku berbirat.”

“Siapa suruh kau gedik sangat.”

“Aku gurau-gurau saja. Lagipun, kau suruh tengok saja, kan baju tunang tu?”tanya Suraya dengan senyuman meleret. Masih lagi ingin mengusik Nadine.

“Mestilah tengok dan komen sekali! Kalau tidak, aku tak kawan kau selama tiga hari,”gertak Nadine Kemudian sebelum menghirup minuman yang terhidang.

“Memang kau dah garanglah sekarang ni, Nadine. Kasihan Khairul Hussin dapat bakal isteri yang garang.”

“Kau ni kawan Khairul ke kawan aku ni? Dari tadi asyik nak jadi sekutu Khairul saja. Jumpa pun belum.”

Meletus lagi tawa Suraya. Bahu teman yang dikenalinya sewaktu menuntut di UPM di tepuk mesra.

“Aku gembira sangat sebenarnya, Nadine.”

“Aku tahu. Terima kasih Sue sebab selalu ada sewaktu aku sedih dulu. Kalau kau tak ada pujuk dan nasihat kau, aku pun tak tahu nak mulakan hidup macam mana.”

Always remember what Ali Ibn Abi Talib AS said, do not let your difficulties fill you with anxiety,”ujar Suraya sebelum menghela nafas dalam-dalam.

After all, it is only in the darkest nights that the stars shine more brightly,”sambung Nadine.

“Alhamdulillah, ingat lagi rupa-rupanya.”

“Insya-Allah, aku takkan lupa sampai bila-bila, Sue.”

“Pukul berapa kau nak pergi butik test baju tunang tu?”

“Lepas Zohor la, sayang. Sekarang pun dah pukul satu. Kita solat sekejap,”beritahu Nadine. Sempat dia menjeling telefon bimbitnya. Sebenarnya ada rasa bimbang yang hadir dalam senyumannya kali ini.

Sejak malam tadi, Khairul Hussin langsung tidak membalas satu pun pesanan yang dihantar. Selalunya lelaki itu paling cepat membalas setiap pesanan ringkas yang dihantar.

“Tadi senyum, sekarang monyok pula. Kenapa ni? Jangan beritahu aku kau gaduh dengan Khairul Hussin sudahlah.”

“Tak adalah. Tak ada perkara yang serius pun. Cuma Khairul belum balas msg yang aku hantar.”

“Dia sibuk kot.”

“Aku pun fikir macam tu. Tak apalah. Malam nanti aku telefon dia. Yang penting sekarang, planning kita berdua hari ni.”

“Aku akan teman kau sampai lebam!”balas Suraya sambil ketawa senang yang langsung saja dibalas tawa mesra Nadine.

Dan petang itu, Nadine kembali melakukan aktiviti kegemarannya sewaktu di universiti lagi. Dia dan Suraya memang sekepala. Dua-dua suka window shopping
Jadi setelah berpuas hati dengan ukuran dan rekaan baju tunangnya, terus saja tangan Suraya di tarik menjelajah dari satu kedai ke kedai yang lain.

Lewat jam sembilan malam barulah dia selamat berada di perkarangan rumah. Enjin kereta tidak segera dimatikan. Sebaliknya dia bergegas mencari telefon bimbitnya.

Bukan main lebar lagi senyuman Nadine tatkala melihat ada notis tentang kemasukan pesanan ringkas di dalam telefon bimbitnya.

“Ingatkan tak balas langsung,”gerutu Nadine. Konon-konon marahkan si Khairul Hussin. Padahal bibirnya bukan main lagi melebar dengan senyuman.

'Thanks belanja aku makan. Esok belanja lagi ya!'

Berkerut-kerut dahi Nadine membaca pesanan ringkas yang dihantar oleh Suraya. 
Sangkanya tadi pesanan tersebut daripada Khairul Hussin.

Lalu tanpa berfikir panjang lagi, dia sudah pun menghubungi Khairul Hussin.
Lama dia menunggu, namun panggilannya hanya di jawab oleh sang operator.

“Mana Khairul ni?”gerutu Nadine. Jari tangannya sudah menekan punat redial.

“Tak dapat dihubungi? Apa masalah Khairul ni? Buat lawak antarabangsa ke?”hati Nadine sudah mulai bertelagah. Dia masih mengomel sendirian, sehinggalah tatapannya singgah membalas tatapan anak lelaki Mak Jah.

Lekas-lekas Nadine melarikan pandangan. Mula mengira-ngira kali terakhir sorotan matanya bertembung dengan Abu Hanifah. Rasanya sudah agak lama. Nadine pun sampai hampir lupa tentang lelaki yang suka cakap lepas itu. Biarlah dia.

“Abu pandang apa?”sapa Mak Jah. Sejak tadi dia melihat gelagat Abu Hanifah.

Merah pipi Abu Hanifah bila ditangkap basah begitu.

“Jangan ralit sangat pandang ‘sesuatu’ yang bukan milik Abu. Tak elok kalau orang nampak.”

“Kesitu pula mak ni. Abu belek kasut tadi,”nafi Abu Hanifah lantas lekas-lekas mencapai remote control tv. Kemudian dia pura-pura menonton drama yang tersiar. Padahal tv yang menonton Abu Hanifah.


Mak Jah geleng kepala. Macamlah dia tidak tahu isi hati anak bujangnya yang satu itu.



Nota : Versi Cetak sudah ada dipasaran.



*** 
For latest teaser ‘n’ updates, please click the below link. TQ  :))

https://www.facebook.com/groups/584073261660707/


12 comments:

  1. Ciannya kt Abg abu....dpt dirskn kesedihannya...menyampah plak dgn si nq tu xcited sgt...tp mcm ada tanda2 something bad akn berlaku je... - jumay jue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kih3.. Sila2 imagin yer.. PK tanak cakap. Pnc!

      Delete
  2. Pk...apsal sikit sgt pasal abang abu ni....kesiannya abu hanifah...ibunya dapat menebak apa dihati anak bujangnya itu. Itula abu nadine tak nampak hint yg tak macam hint tu...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikit2 tu la mahal.. Haaa.. Ad rasa heram.. Marah.. N x puas hati kn? PK mmg sengaja buat sikit psl AH.. Lallalalalala

      Delete
    2. Saje je si PK ni nk membako....xpe lah....tggu printed version je lah....huhu.. - jumay jue

      Delete
  3. Tlglah cepatkn printed version pnya....buleh dpt skit jntung sekerat2 klw bca mcm ni....

    ReplyDelete
  4. Wait2...miss sumthing la....bla msanya AH dh suka kt nadine....ttba je bleh pndang x lps....kn slalu bercakor je diorang ni....erk

    ReplyDelete
  5. Kak PK! Kenapa harus KH? Adakahs sesuatu yg buruk akn berlaku? Ku harap tidakkkk... haha ;)

    ReplyDelete